VIENNA EXILES exhibition

This slideshow requires JavaScript.

MAKETINÄITUS VIINI EKSIILID. HELISEV ARHITEKTUUR

VIENNA EXILES

exiles: Joanna Maria Helinurm, Alvin Järving, Kadri Kerge, Larissa Kondina, Johan Tali, Sille Pihlak, Kadri Tamre, Siim Tuksam

Curator/ Organizer : Maris Kerge

Graphics: Raul Kalvo

Support:  TAB-Tallinn Architecture Biennale, Estonian Center of Architecture

Location: Helios cinema, Tallinn, Estonia

Arhitektuurilugu tunneb paljusid rühmitusi. Isepäisusele vaatamata on loojatel kombeks end aeg-ajalt ühise pealkirja alla seada. Vahel selleks, et kattuvad mõtted maailmale koos kuuldavaks teha või nähtavaks vormida. Mõne grupi loob ühine aeg. Tinglikult võib öelda, et Viini Eksiilidele sai saatuslikuks kattuv ruum – Viini linn, die Angewandte* kool. Nende käekirjas on muudki tinglikku, teami moodustab pigem kõige rühmitustele olemusliku eitamine. Nii puudub Eksiilidel ka sisemine hierarhia – vastupidi – eesmärk on joonistada välja igaühe eripära. Eksiilid ei manifesteeri. Küll aga räägib kaheksa autori maketirida kesk hüljatud kino vaatajale ühe ilusa jutu, mille sees veel mitu lugu.

Majade taga on inimesed, loojad. Soojade seinte ja turvaliste katustel all päevi veetes ununeb tihti ära, et selle mugavuse taga on kellegi vaev. Kellegi väga konkreetse mõtted ja hakkama pandud aeg. Näitus teeb arhitektid nähtavaks.

Arhitektuuri on raske kujuteldavaks teha. See on kunstivorm, kus ennekõike loeb kogemine. Isiklik kohalolu. Üks väheseid võimalusi teha peaproov enne veendumust, et hoone sobib pärismaailma, on luua makett. Väljapanek eksponeerib digitaalsete algoritmide ja 3-D mudelite füüsilisi tõlgendusi. Näitus tutvustab arhitektitöö tagamaid.

Arhitektuur ei lõppenud Le Corbusier´ga. Tõepoolest, on Alver, Kosmos, Salto ja veel mõned, kes seda Tallinnas liiklejale meelde tuletavad. Aga Eksiilidel on avaldada veel värskeimaid mõtteid. Näitus teeb uue arhitektuuri nähtavaks.

Meil on terve elektrooniline universum, et kompenseerida füüsilist kohalolu. Aga ometi see justkui ei loe. Päris kohalolu, käegakatsutavus on asendamatud. Näitus toob mujalolijad siia tagasi.

Noorust imetletakse, aga samas võetakse seda aega kui midagi ajutist ja ettevalmistavat. „Tulevane suur sportlane“, „tulevane kuulus muusik“, „tulevane staararhitekt“… Tegelikult on noored head juba siin ja praegu, olevikus. Näitus annab noortele võimaluse sõna võtta.

*die Angewandte ehk Universität für Angewandte Kunst Wien koondab muuhulgas enda alla Arhitektuuriinstituudi. Osakond jaguneb kolmeks – Studio Zaha Hadid, Studio Greg Lynn ning Studio Wolf D. Prixist sel sügisel ümber kehastuv Studio Hani Rashid. Lisaks avatakse igal aastal muutuva liidriga külalisstuudio. Need maailmakuulsate arhitektide juhitud meistriklassid õpetavad tudengitele laiapõhjalist mõtlemist; die Angewandte kool ja sealsed tulevikuarhitektid vaatlevad arhitektuuri kui kultuuri kolmemõõtmelist väljendust. Stuudiod töötavad käsikäes erialateoreetikude ja tehnoloogiaspetsialistidega. Vahenditena on tudengite jaoks olemas kõik mõttetööks vajalik. Uusimatest arvutiprogrammidest vaat et kunstivalda kanduvate maketeerimisvõimalusteni välja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s